Home Blog Tips voor verandering

Tips voor verandering

3 juni 2019
Geschreven door

Deva Vasuda

Omgaan met veranderingen

Mensen zijn gewoontedieren. Wanneer we iets voor langere tijd gewend zijn dan willen we dit graag zo houden. 

Toch hoort het bij het leven. Veranderingen. Maar zelfs wanneer je kiest voor verandering, door bijvoorbeeld een opstelling te doen of voor individuele begeleiding te gaan, kan het best lastig zijn.

In deze blog leg ik je graag uit hoe je veranderingen beter kunt accepteren en ermee om kunt gaan.

Stel; je wilt graag werken aan jouw krampachtige manier van omgaan met kritiek. Je weet dat je snel in de verdediging schiet wanneer je kritiek krijgt. Misschien heb je er zelfs last van dat jij van anderen hoort dat jij degene bent die altijd kritiek levert. Van beide weet je in elk geval dat je er last van hebt. Dit wil je graag veranderen.

Soms kunnen dingen die ons meer nadelen dan voordelen opleveren toch heel lastig zijn om te veranderen. Want weten waar je aan toe bent kan als een hele prettige comfort zone voelen. Zelfs als het ook pijn doet.

Maar soms is de anticipatie op zo’n verandering negatiever dan de verandering zelf. 

Een voorbeeld: Je zit in voornoemde kritiek spiraal met iemand waar je een band mee hebt. Verandering van jouw gedrag geeft nog geen garantie dat jij in contact kunt blijven. Het is onbekend terrein voor je. Je bent bang om iemand waar je toch die band mee hebt te verliezen. Uit angst voor verandering, kun je denken dat je wellicht nooit meer een band krijgt met iemand. 

Hoe ga je hier nu mee om?

Realiseer je dat verandering een functie heeft. Schrijf eens op waarom je dit patroon wilt veranderen. Waardoor is het ontstaan? Dit helpt je te begrijpen waarom je in de situatie beland bent. 

Geef jezelf de tijd. Gewend raken aan iets nieuws kost tijd die je jezelf mag gunnen. Alle begin is moeilijk. 

Ken je deze gevoelens bij verandering?

ontkenning: niet willen dat er iets gaan veranderen;
weerstand: jezelf verzetten tegen de verandering;
ontdekken: meer oog krijgen voor de positieve kanten van de situatie;
verbintenis: de verandering toelaten in je leven.

Deze stadia kunnen korter of langer duren en zijn heel gewoon. Wees vriendelijk voor jezelf, wees je bewust van jouw behoeftes en keer je denkpatronen om! 

Het omdraaien: schrijf nu eens op wat het beste is wat je kan overkomen wanneer je verandert en hoe je kunt groeien als mens.

Misschien geeft het verlies van iemand ruimte voor nieuwe contacten. Of misschien beweegt iemand met je mee omdat je zelf leert je anders op te stellen.

Geloof in je eigen veerkracht. Daarnaast blijft so wie so niets hetzelfde. Ook negatieve situaties, beangstigende effecten van jouw keuzes, verandering in gedrag, het levert op den duur een verbetering en groei op.

Helpen de bovenstaande tips je niet voldoende of heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek? Dat kan! Wanneer je me een bericht stuurt via het contactformulier op de website stuur ik binnen 24 uur een reactie terug en kun je binnen 14 dagen terecht voor een intakegesprek.


Terug naar overzicht

Ontvang gratis inspiratie

Voeding voor jouw ziel: ontvang gratis tips, oefeningen en inspiratie.

(Check je spam voor de ontvangstbevestiging!)