Home Blog Nooit een depressie? Zeg, voel jij je wel goed?

Nooit een depressie? Zeg, voel jij je wel goed?

14 november 2019
Geschreven door

Deva Vasuda

Een klein gebaar van mij naar jou gedurende jouw depressie

'Nooit een depressie? Zeg, voel jij je wel goed?" Een uitspraak waar de nodige humor in zit. Achter de humor schuilt een verhaal met vele gezichten. Zoals depressie ook vele gezichten kent. Ontelbare oorzaken zijn er te vinden. Laten we er eens drie bekijken.

Herfst- of seizoendepressie

Soms vallen de bladeren van de bomen en voelt het alsof er met elk verdwijnend blad groen wat levenssap in jouw systeem verdort. Je voelt je neerslachtig, futloos, slaperig, somberder en hebt geen energie dingen te ondernemen.

Ingrijpende gebeurtenissen en depressie

Soms gebeuren er aanwijsbare dingen in je leven die jouw levenslust de das om doen. Alsof iemand op de lichtknop heeft gedrukt en het ineens donker werd. Je zoekt en zoekt naar de knop, maar kan die niet vinden. Ook hier wil je weinig tot niets meer ondernemen en het liefst onder een deken kruipen.Je hebt geen energie, je eet te veel of te weinig, slaapt slecht, je voelt je waardeloos, niet geïnteresseerd, snel geïrriteerd, rusteloos of juist traag, je hebt concentratie problemen en/of zoekt een uitweg om niet te hoeven leven.

Depressie in jouw (familie)systeem                  

Soms speelt een genetische factor een rol en heb je in combinatie met andere factoren meer kans je depressief te voelen.                     Het kan ook zijn dat er sprake is van een collectieve depressie in jouw systeem. Wanneer er bijvoorbeeld oorlog in je systeem zit, kun je ver verwijderd raken van dagelijkse geneugten. Dit zou kunnen gebeuren uit angst je te hechten aan zekerheden die zomaar wegvallen. Misschien heb je de oorlog meegemaakt en verdween alles wat van waarde was. Het kan ook zijn dat zo’n oorlog aan jou is doorgegeven zonder dat jij je daarvan bewust bent. Daarmee kun je diezelfde angst dragen je te hechten, al kun je dat niet per se rijmen met jouw eigen levensloop. Deze angst kan je verlammen, wat ook weer resulteert in een sterk afnemende ondernemingslust. Symptonen zoals eerder genoemd steken de kop op of waren altijd al aanwezig. Je bent voor onverklaarbare dingen angstig of reageert sterk op zaken die je niet kunt duiden. 

Hoe dan ook, voor alle drie geldt dat je het serieus mag nemen.

De zin van het leven is de zin om te leven            

Wat heel duidelijkheid is bij alle vormen van depressie, is het ontbreken van (voldoende) levenslust. Eenvoudige dingen zoals het kunnen genieten van een kopje koffie op een terras, een ontbijt op bed, plantjes kopen voor je tuin; het doet je niets meer. Een keerpunt in een depressie wordt zichtbaar wanneer je deze dingen gaat missen, maar de energie niet hebt er iets mee te doen.
Op het punt van missen komt er weer een beetje licht naar binnen, overschaduwd door donkere wolken van frustratie.


Iets wat je mist, is iets dat je wilt

Ergens wil je er dus wel van genieten, een wil die in een diepe depressie totaal zoek is. Met deze wil begint de weg uit de depressie. Hoe lang de weg ook nog lijkt, of daadwerkelijk is, een zaadje groeit stiekem als een klein groen sprietje onder de donkere aarde uit.
 
Waar het om gaat is de kentering. Zowel bij een depressie waarvan je wel snapt waar die vandaan komt als bij iets dat je niet vast kunt grijpen....het gaat metaforisch om het moment waar een ogenschijnlijk burgerlijke doorzonwoning staat voor welkome simpelheid. Alleen of met je gezin kleine geneugten ervaren bevat een enorme rijkdom. Een simpel leven leiden. In rust en veiligheid.
Dan staat burgerlijk voor veilige eenvoud. Voor kunnen genieten van kleine dingen. Dit geeft levenslust. Het gezegde is niet voor niets: het zijn de kleine dingen die het doen.
 

Niet elke dag is goed, maar er zit iets goeds in elke dag

In het Engels is depressie: depressed, ook wel bekend als 'deep rest'. Voel jij je depressief? Gun jezelf deze periode van diepe rust. Bij een enigszins herstellende depressie, wil je vanuit deze rust en veiligheid het leven weer een beetje mogen omarmen. Dat kan klein beginnen, door elke dag 1 ding te zien, ervaren, doen wat goed mag voelen. 

Mantra-Meditatie

Misschien is dat kleine ding voor jezelf iets wat vandaag begint. Ervaar wat een mantra meditatie voor jou kan verlichten. In de gratis meditatie app Insight Timer heb ik een groot scala aan mantras voor je klaar staan. Begeleid of alleen de mantra, aan jou de keus. 

 https://insighttimer.com/devavasuda

Een kleine ondersteuning van mij voor jou, hopelijk geeft het je wat mooie en positieve energie.


Terug naar overzicht

Ontvang gratis inspiratie

Voeding voor jouw ziel: ontvang gratis tips, oefeningen en inspiratie.

(Check je spam voor de ontvangstbevestiging!)