Home Blog De kunst van falen

De kunst van falen

11 maart 2021
Geschreven door

Deva Vasuda

Willen leren door te proberen. Over basisvaardigheden voor succesvol falen.

Faalangst en Perfectionisme

Gedachtes sturen je gevoel en gedrag aan. Niet durven falen vertaalt zich daarom vaak naar stress en gedrag waarin lastige situaties of emoties uit de weg worden gegaan of voorkomen. Je herkent het in zaken als faalangst en perfectionisme, moeite met grenzen aangeven en voor je mening gaan staan, maar ook onderpresteren of aanpassingsgedrag. 

Daar heb ik heerlijk weer eens kennis mee mogen maken tijdens mijn plan een mantra op te nemen met muziek. Ter ere van mijn opkomende vijftigste verjaardag wilde ik mijn voorouders volop vieren met de inmiddels geboren, nieuwe mantra: 

Honoring our Ancestors (Aum Namo Vah Pirtah Saumya Namaha)

Perfecte Imperfectie

Ik begon met het schrijven van de zang en muziek. Een professionele muzikant schreef en speelde daar een gitaar partij bij. So far so good. Vervolgens bedacht ik me dat ik toch ook wel beter kon leren zingen en nam een paar zanglessen. 

En boem!!!….toen stootte ik tegen het plafond van mijn kunnen. In plaats van beter te leren zingen vond ik wat ik hoorde steeds vreselijker klinken. Anderen vonden het nog wel mooi, maar ik kon er niet meer naar luisteren.

Waar ik mij voorheen prettig wentelde in het perfecte imperfectionisme, kwam nu het pure perfectionisme flink om de hoek kijken.

Beperkende gedachtes

Beperkende gedachtes rondom het niet willen falen weerhielden mij een deadline die ik gesteld had te gaan halen. 

Ik kwam alles tegen: trots, leren, ontwikkelen, maar niet de kick als het lukt. Dat lukken…is nog steeds niet gelukt. Mijn zang voor de mantra is zangtechnisch gesproken die van de imperfecte mantra. Mijn zangdocente leerde me dat geen noot aan het toeval overgelaten wordt als je aandacht besteed aan je zang. Nou, de noten werden nu vooral onbedoeld wel aan het toeval zijn overgelaten :-). 

Leercurve

Maar: nog steeds kan ik wandelen op het pad van de lerende curve. Ik oefen rustig door. Ik zie het als ‘willen leren door te proberen’. Een positieve mindset die vanzelf over gaat in oefenen, uitproberen, foute keuzes maken en balen. 

Nu is het een accepteren van wat er is, het omarmen, het ‘niet kunnen’ opzoeken, ‘ja’ zeggen tegen wat zich aandient en de mogelijkheden die voor je liggen. Waar een prachtige samenwerking uit ontstaan is met een fantastische gitarist, Jaap Berends. 

Dit proces was er een van kiezen, durven doen, mezelf in de etalage zetten. De vrijheid om het plan te herzien. Dus koos ik ervoor de allereerste onbewerkte opname zonder zanglessen, het sample, hier aan jullie te laten horen. Omdat het uiteindelijk om een proces van doorzetten gaat. En waarom niet oefenen op een toch niet te belangrijk gebied om dat daarna bij grotere zaken ook in te mogen zeggen? Een gouden regel voor een ieder die zich nieuwe vaardigheden aan wil leren: begin klein met falen, zodat het grotere langzaam meer welkom wordt. En wie weet, komt er na veel zanglessen nog weleens een andere versie :-).

50 jaar vieren met 50% korting!

De basisvaardigheden voor succesvol falen, iets waar ook jij succesvol in kan worden. Keertje afspreken? Doe het nu, ter ere van mijn vijftigste verjaardag deze maand heb ik een aanbod voor je:  Een intake EN 1 sessie biedt ik je voor de halve prijs aan wanneer je verwijst naar deze blog! 50% KORTING DUS! Want vieren dat ik vijftig word was de hele doelstelling van de mantra. En dat doe ik graag met jou.

Wil je alvast luisteren naar de mantra? Dat kan hier!

Neem ondertussen gerust contact met me op en de twee sessies zullen je al heel wat inzichten op leveren. Gewoon doen. Je kan er alleen maar van leren. Ik zie je graag!


Terug naar overzicht

Ontvang gratis inspiratie

Voeding voor jouw ziel: ontvang gratis tips, oefeningen en inspiratie.

(Check je spam voor de ontvangstbevestiging!)