Home Blog Het Licht van Verbinding

Het Licht van Verbinding

11 mei 2020
Geschreven door

Deva Vasuda

Leven in Verbinding: een uitnodiging om vraagtekens te zetten bij wat normaal lijkt, het gezonde verstand te laten spreken en je morele kompas te gebruiken.

Stoutmoedig

Het voelt een beetje stoutmoedig, "Leven In Verbinding", in een tijd waarin vertrouwde verbindingen zo plots veranderden, door een wereldwijde lockdown. 

Hoe zag dat er bij jou uit? Viel alles in duigen, kwamen er juist nieuwe kansen? Was het eenzaam, gaf het je ruimte? 
In mijn geval was het een hele drukke, vruchtbare periode. Mijn tweede baan vereiste dubbele uren. Een deel daarvan bestond uit de thuis scholing van een zeven jarige. Zij wilde dat ik tegelijk met haar mijn eigen huiswerk deed. En zo begon ik te schrijven aan dat wat al lang lag te borrelen: een traject van 6 individuele sessies: 'Leven in Verbinding, je Verlangen In Beeld'.

Slappe koorden

Het wereldwijde systeem, het systeem waar jij zelf toe behoort (familie, werk, vrienden etc.) kan soms flink tegenwerken in jouw verlangen naar verbinding. Alsof alle koorden die voor verbinding zorgen slap hangen of zelfs doorgeknipt zijn. Je weet niet hoe je ze weer aan elkaar moet knopen, maar verlangt daar diep naar. En in je eentje een systeem omverduwen lukt vaak niet. 

Moreel kompas

Wat ik hoop, is dat het traject je gaat helpen je aan het voelen te zetten. Jouw eigen kritische geest, naast een warm hart, is het belangrijkste wat we hebben. Ik wil met het traject een uitnodiging geven vraagtekens te zetten bij wat normaal lijkt, het gezonde verstand te laten spreken en je morele kompas te gebruiken.

Je eigen koers leren varen, daar gaat het om. Jouw geschiedenis laat lessen zien die je vergeet als ze niet steeds opnieuw en op andere manieren verteld zouden worden. Uiteindelijk gaat het over het najagen van het wezenlijke: vrijheid, liefde, van nut zijn voor anderen. Dit traject is echt bedoelt je los te trekken van de waan van de dag, de actualiteiten, alle dingen die zo luidruchtig om je aandacht roepen omdat ze zo belangrijk zouden zijn. Het vertraagt, verdiept en doet je reflecteren op de keuzes die je maakt.

Doorleefde pijn

Het omarmen van pijnlijke emoties en mindere periodes in plaats van ertegen in verzet gaan. 'Als het regent, moet je wachten op een droge dag'. Denk niet dat gevoelens je altijd in de tang houden. Ze gaan voorbij en je hebt ze te ondergaan.  Dit druist in tegen de moderne overtuiging dat je vooral pijnlijke emoties kunt bezweren met allerlei mooie spreuken en technieken zoals positief denken. Emoties willen doorvoeld worden voor ze je weer verlaten en ze dragen een boodschap in zich. Als je je angsten geen onderdak verleent, krijg je er duizenden angsten voor in de plaats. Als donkere kanten er niet mogen zijn, kan je licht niet volop schijnen.

 

Zelfliefde

Werken aan jezelf zie ik als iets wat regelmatig terug keert. Je terugtrekken uit het alledaagse gerommel en tot rust komen, reflecteren en je openstellen. Eenmaal opgeladen, kan je dan weer het volle leven in om je bijdrage te leveren. Dit kan door elke dag vijf minuten of langer te mediteren, je niet te verliezen in prikkels, stilte, ademhaling. Meer heb je soms niet nodig om tot jezelf te komen. En wanneer je er ruimte voor hebt kun je ook het wat grotere onderhoud een kans geven, zoals een traject tot verbinden. Alles leidt tot zelfliefde. Zelfliefde is voor mij mijn eigen verwarring, tekortkomingen en fouten met mildheid bezien. Ik ben een mens, ik doe mijn best. Ik houd me gegrond door te tuinieren, te mediteren en mantras te zingen. 

Het midden van de cycloon

Ik heb de coronacrisis benut door het ten goede aan te wenden. Voor mij was dat o.a. het schrijven van de eerste vier sessies van dit traject. Laten we bezinning de overhand geven, niet de paniek. Zodat we ergens rust vinden temidden van onzekerheid. Want als we iets weten, is dat het nog niet voorbij is. 

Bedenk maar dat onzekerheid er altijd is. Generaties hebben het overwonnen. Het leed dat hierbij komt kijken is niet iets om naar uit te zien. Zoek je eigen stilte in de cycloon. Weet waar deze stilte bij jou zit.

Ondertussen ga ik deze zomer  het traject verder afronden en on line zetten. 

En wanneer jij ondertussen een handvat zoekt jouw stilte middenin de cycloon te vinden:
Een video om je daarbij te helpen is hier ook te zien. Ik wens je er een mooie reis mee. 


Terug naar overzicht

Ontvang gratis inspiratie

Voeding voor jouw ziel: ontvang gratis tips, oefeningen en inspiratie.

(Check je spam voor de ontvangstbevestiging!)