Home Blog Chili tips en koude douches; je verhaal leren observeren

Chili tips en koude douches; je verhaal leren observeren

11 februari 2020
Geschreven door

Deva Vasuda

Gevoelens zijn reacties op onze gedachten. Ik geef je oefeningen die helpen meer observerend met gevoelens om te gaan. Het begint met kijken naar emoties toch altijd met oefenen in het klein.

Het tipje van de ijsberg

Iemand beschreef woede ooit als het topje van de ijsberg dat boven de waterspiegel uitsteekt. Het is het meest duidelijk te zien. Maar het is nooit het hele verhaal.

Tijdens een opstelling of individuele coaching ben je de waarnemer van dat hele verhaal. De ijsberg wordt zichtbaarder in zijn geheel.

Er is dan wel eens sprake van gefaseerde of volle woede die naar buiten komt. Maar al uit het zich, we zullen er nooit volledig in hoeven duiken. 

En vooral wanneer een ervaring die aan de oppervlakte komt traumatisch voelt, is het juist het prettige dat je het niet volledig hoeft te herbeleven. Tijdens systemisch werk is heel diepe confrontatie namelijk niet nodig. Een reflectie van die bijvoorbeeld diepe woede, de ijsberg die onder water zit en voelbaar wordt, kan hierdoor al voldoende zijn om eenvoudige, zachte heling te vinden.

We staan er wel bij stil, omdat het negeren of verzwijgen soms dodelijk kan zijn. 'Wanneer wij zwijgen is alles over’ gaat niet altijd op. Dit is een dodelijke angel die generaties lang of systemen lang door kan werken. Tijdens systemisch werk houden we nergens aan vast maar proberen we ook nergens aan te ontkomen. We verkennen wat verborgen ligt.

Om je in jouw eigen vertrouwde habitat contact te laten maken met jouw ijsberg heb ik wat oefeningen voor je opgeschreven. Een eenvoudige manier die je vertrouwd kan maken met voelen op neutraal terrein.

Tips voor reflecterend doorleven van woede of andere emoties:

De chili meditatie

Chili is als er teveel is even te pittig, maar niet schadelijk en daarmee een goede metafoor. Observeer je gedachten na een druppel tabasco in je mond te doen.

Koude douche methode

Kou zet je hele lijf strak wanneer het onverwacht over je heen spoelt. Ga direct onder een koude douche staan en observeer je gedachten in die eerste momenten en wanneer je gewend bent geraakt of wanneer de douche weer warm wordt.

Claxon oefening

Blijf stil staan met je auto wanneer het stoplicht op groen staat tot de auto achter je  toetert. Merk op hoe je geest/lichaam zich verzetten. Doe dit meerdere keren en wees getuige van de spanning. Observeer het verlangen om het onvermijdelijke te mijden.

Oefenen in het klein

Gevoelens zijn reacties op onze gedachten. Deze oefeningen helpen je meer observerend met gevoelens om te gaan. Het begint met kijken naar emoties toch altijd met oefenen in het klein. Daarmee raak je vertrouwd met dat stuk ijsberg dat onder water ligt. Raak je vertrouwd met gefaceerd doorvoelen, zonder er volledig in te hoeven duiken.

Ik wens je transparante reflectie, ik wens jou contact met jouw ijsberg zonder dat deze hoeft te smelten en zonder dat je er in verdrinkt. 

Licht & een Lach,

Deva


Terug naar overzicht

Ontvang gratis inspiratie

Voeding voor jouw ziel: ontvang gratis tips, oefeningen en inspiratie.

(Check je spam voor de ontvangstbevestiging!)