Home Blog Als Valentijn Falentijd is

Als Valentijn Falentijd is

14 februari 2022

Laat je tranen water geven aan je zaadjes van toekomstig geluk.

Wanneer de liefde voor jou niet zo stroomt kan Valentijn eerder voelen als Falentijn.

En tja...liefdespijn is een van de ergste soorten. We krijgen er geen extra verlof voor, met gebroken harten verborgen onder onze kleren verschijnen we op het werk, manoeuvreren we door het verkeer en maken we de lunch klaar voor de kinderen.

Veerkracht

Wij mensen zijn veerkrachtig. Meesters in combineren. Hoe zwaar het soms ook is. 

De meeste mensen weten wel dat tegenslagen als een verbroken relatie nu eenmaal op je pad komen, maar omgaan met de gevoelens die daarbij horen, blijkt in de praktijk niet makkelijk. 

Acceptatie

Wat helpt is het er laten zijn. We hoeven het psychische lijden niet als een defect te zien dat zo snel mogelijk moet worden gecorrigeerd. 

Het leven is minder maakbaar dan we wellicht zouden wensen. 

Je bent niet per se depressief als je verdrietig of gefrustreerd bent. Lijden is geen ziekte. Het hoort bij het leven maar in alle luxe die ons omgeeft vergeten we dat. We hebben geen honger of dorst, en onze welvaart maakt ons op een vreemde manier kwetsbaar.

Lijden is geen ziekte

Iemand die suïcidaal is heeft professionele hulp nodig, daarover hoeven we niet te discussiëren. Hulp van buitenaf kan ook nuttig zijn als je niet meer kunt functioneren; niet meer eten, drinken, werken, relaties onderhouden etc.

Maar bij een -tevens heftig- fenomeen als liefdesverdriet, stress of eenzaamheid is het de kunst om er niet te snel voor weg te lopen. 

Verborgen kans

Achterhaal waarom je jezelf zo voelt. Eenzaamheid laat bijvoorbeeld zien dat je behoefte hebt aan meer sociaal contact. Met deze kennis kun je iets doen. Het psychische lijden wordt een uitnodiging om jezelf of de wereld beter te leren kennen. 

Geluk is geen doel op zich

Het menselijk bestaan is ook lijden. Laat de verwachting dat het leven altijd meezit los. Het nastreven van geluk is geen doel op zich. Maar als iets een obstakel is voor ons geluksgevoel, dan is het wel het idee dat we controle hebben over ons leven. 

Een houding die ervan uitgaat  dat het wonderlijk is hoeveel eigenlijk wel lukt, geeft het gebroken hart moed. 

En lijden is ons leergeld. Als we niet zouden lijden zouden we ook niet leren. 

Geef nooit op

Een hart kan gebroken zijn, maar het blijft kloppen. Geef niet op. Huil, vergeef, leer, ga verder. Laat je tranen water geven aan je zaadjes van toekomstige geluk. 

Maak van jouw Falentijn weer een Valentijn. Gun jezelf een portie eigenliefde. 

 


Terug naar overzicht

Ontvang gratis inspiratie

Voeding voor jouw ziel: ontvang gratis tips, oefeningen en inspiratie.

(Check je spam voor de ontvangstbevestiging!)